Patroontegels leggen

Nederlanders zijn echte klussers. Nergens in noord Europa wordt zoveel geklust als in Nederland. Veel van onze klanten zullen zelf aan de gang gaan om de tegels te leggen daarom vertellen we graag hoe je dat het beste kunt doen. Bij patroon tegels moet je naast de reguliere zaken die komen kijken bij het leggen ook rekening houden met het patroon. Waar je bij gewone tegels nog wel eens kunt rommelen gaat dat niet bij patroon tegels omdat je rekening met het patroon moet houden.

Ben je geen klusser maar wil je wel goed jouw tegelzetter kunnen beoordelen dan kun je deze pagina ook gebruiken. Ben je tegelzetter en ben je het eens met ons? Neem dan contact op! Wij zoeken nog tegelzetters door heel Nederland om een duurzame relatie mee op te bouwen.

Voorbereiding bij patroontegels leggen

Begin je op een schone, onaangeroerde betonvloer dan is de voorbereiding makkelijk. Kies een voorstrijkmiddel dat voor een goede hechting zorgt. Deze middelen sluiten de poreusheid van het beton zodat niet al het vocht te snel uit de lijm wordt getrokken. Daarnaast zit er hecht middel in dat de verbinding tussen de ondergrond en de lijm beter maakt.

Over het verwijderen hebben we een aparte pagina gemaakt.

Na het verwijderen dient de vloer egaal gemaakt te worden. Kleine oneffenheden zijn vaak wel weg te krijgen met lijmlaag. Gaatjes heb je minder last van dan bultjes dus controleer daar zeker even op. Is de vloer na het verwijderen van de tegels te erg beschadigd gebruik dan een egaline of smeer een nieuwe dekvloer. Dit laatste kun je zelf doen maar is nog een graadje lastiger dan tegels leggen. Dit is ook het moment om een eventuele vloerverwarming te plaatsen.

Lag er al vloerverwarming, test het even goed op lekken alvorens verder te gaan.

Tegelplan

Vooral bij patroontegels dien je voor het leggen een tegelplan te maken. Dit houdt in dat je de tegels uitlegt op de vloer of een schets maakt. Er zijn een aantal regels voor het leggen van tegels.

Probeer altijd minimaal met 1/3 tegel bij de wand uit te komen en maximaal 2.3 tegel. Begin nooit met een hele tegel omdat het makkelijk is.

Probeer als je in een ruimte de tegels legt altijd om aan alle zijden met ongeveer dezelfde grote gesneden tegel uit te komen. Dit ziet er optisch gewoon beter uit.

Mooi symmetrisch uitgelijnd

Mooi symmetrisch uitgelijnd

Ga je ook een wand tegelen en zijn dit niet dezelfde tegels dan zullen de voegen altijd tegenover elkaar verlopen. Als het kan, hou hier rekening mee. In een toilet kan het storend zijn. Heb je ene grotere ruimte te tegelen dan ontkom je niet aan dit verloop.

Voor de wand tegels geld ook dat je minimaal 1/3 tegel op de wand wilt hebben en maximaal 2/3 tegel. Stel dat je twee haaks op elkaar staande wanden gaat tegelen, probeer dan, als je met 1/3 tegel eindigt, op de haakse muur verder te gaan met 2/3 tegel. Mist het uitkomt op de andere kant uiteraard.

Zo liever niet

Het patroon

Het patroon van de patroontegels dient ook opgenomen te worden in een tegelplan. Stel dat je een patroon hebt dat bestaat uit 4 tegels en samen een grote cirkel maakt. Probeer dan tegen de wanden uit te komen met een halve cirkel. Dit geeft een ruimtelijker gevoel. Het kan ook zijn dat je rondom de patroon tegels een bies legt en daarbuiten een effen tegel plaats. Zorg dan dat het patroonvlak optisch in het midden ligt. Ik zeg expres optisch, in een vierkante ruimte is het midden ook optisch het midden. Tegel je bijvoorbeeld een hal die niet overal even breed is, leg het patroon dan in het midden van het langste gedeelte. Test het zo mogelijk ook even uit door gewoon een aantal tegels neer te leggen.

Gaten boren in tegels

In toiletten komt het vaak voor dat e moet boren in de tegels. Voor bijvoorbeeld het ophangen en aansluiten van een wasbakje of voor het gat van de inbouwtoilet. Een tip is trouwens om niet te besparen op het inbouw toilet. De duurdere Geberits gaan lang mee en de meeste onderdelen van je via het het doorspoel bedien gedeelte vervangen.

Als je moet zagen dan moet je de gaten opnemen in je tegelplan. Het ziet er niet mooi uit als een voeg precies op het bedien paneel van de toiletspoeling uitkomt.

Soms worden er vloertegels op de wand gebruikt. Met een gewone tegelboor kom je hier niet doorheen. Zeker niet met een goedkoop boortje van de Gamma. Ga voor een glasboor! Dit werkt erg goed om bijvoorbeeld gaatjes te boren voor het toiletrol hangertje of andere boorgaatjes. Het risico op stuk slaan is ook klein.

Voor het voren van grotere gaten kan je een verstelbare tegelboor gebruiken. Dit vereist echter een hoop kundigheid, vaak is zagen makkelijker als dit lukt. Denk aan de gaten voor de afvoer van een hang toilet. Voor het zagen kan je een speciale diamant schijf voor in de slijptol gebruiken of bij de bouwmarkt een klein zaagtafeltje aanschaffen.

Zagen of snijden?

Dit is een lastige vraag. Persoonlijk vind ik (Matthijs) zagen prettiger. Bij vloertegels heb je vrij veel kracht nodig om de tegel te breken en je kunt niet alle maten altijd evengoed breken. Wordt het randje te klein dan gaat het snel mis. Op zich zou je nooit zo’n dun randje nodig moeten hebben als het tegelplan een beetje goed uit komt. Komt ook bij kijken dan een goede tegelsnijder vrij prijzig is. Met bouwmarkt kwaliteit zul je jezelf flink frustreren.

Een goedkoop zaagtafeltje daarentegen snijd gewoon keurig. Nadeel van zon tafel is dat het een hoop rommel en water geeft, het gevaarlijk is voor jouw handen en dat het veel meer tijd kost dan snijden. De meeste tegelzetters snijden het liefst omdat het gewoon sneller is. Vergeet niet dat een tegelzetter dag in dag uit dit werk doet en dus veel makkelijker dan jij een tegel snijd. Daarom is mijn advies zagen.

Plakken

Als de voorbereidingen zijn afgerond kan je gaan plakken. Kant en klare tegellijm is fijn maar zeer kostwaar. Voor een toilet prima maar voor grotere oppervlakten kan je beter per 25 kg zak zelf te mengen lijm aanschaffen. Gebruik een lijm mixer op de boormachine en maak niet meer lijm aan dan je kunt verwerken voor de verwerkingstijd voorbij is.

Gebruik afhankelijk van de staat van de vloer en de grote van de tegels een lage of een hoge kam. Meer over de lijm keuze en de kam hoogte lees je hier.

Vloer of wand?

We hebben in het tegelplan al wat verteld over wand tegels tegenover vloertegels. Vloertegels kunnen op de wand, met het nadeel dat boren vrij lastig is, wandtegels kunnen echter niet op de vloer. Daar is de toplaag te zacht voor waardoor de tegel te snel zal slijten.